top of page

האם יש פתרון לנהיגה לאדם הסובל מלקות ראייה?

הרשתית הנה הרקמה החשובה ביותר בעין ,היא קולטת את האור ומקודדת אותו לאות עצבי המועבר למוח דרך עצב הראיה, ובמוח מתורגמים אותות אלו לתמונה. כל הפרעה בתפקוד הרשתית עלולה לגרום לפגיעה בראייה. ישנן מספר מחלות עיניים אשר פוגעות ברשתית העין , ומצריכות במצבים רבים התאמת עזרי ראייה מיוחדים לביצוע פעולות יומיומיות בסיסיות כגון : קריאה, צפייה בטלוויזיה, זיהוי תווי פנים ואף נהיגה.

אנו נתמקד ב4 מחלות נפוצות הפוגעות ברשתית העין:

  1. ניוון מקולרי גילי ( AMD ) - היא הסיבה השכיחה ביותר לאיבוד הראייה בגיל המבוגר בעולם המערבי. המחלה קשורה לתפקוד המקולה, שהיא האזור המרכזי ברשתית המאפשר ראייה חדה ואחראי על ביצוע פעילויות יומיומיות כגון קריאה, נהיגה וזיהוי תווי פנים. הפגיעה הקשה בחדות הראייה לעתים מחוללת שינוי דרמטי באיכות הראייה ופוגע קשות בתפקוד הכללי של החולה ובאיכות חייו. המחלה מגבילה את תפקודו של החולה, ולכן חשוב מאוד לזהות אותה בשלב מוקדם. נהוג לחלק את המחלה לשתי צורות עיקריות: הצורה "היבשה" שהיא הקלה יותר והצורה "הרטובה", הנחשבת לקשה ומאיימת על הראייה. דרכי טיפול: במקרים הקלים וכשמדובר בצורה "היבשה" של המחלה, נהוג לטפל באמצעות ויטמינים מיוחדים המקטינים את הסיכון להידרדרות לצורה ה"רטובה". במחלה מהסוג ה"רטוב" מטפלים באמצעות זריקות של התרופות אבסטין או לוסנטיס לחלל הזגוגית. חומרים אלה פועלים נגד גורמי הצמיחה של כלי דם מחוללי המחלה ונגד הופעתה של בצקת ברשתית.

  2. רטינופתיה סוכרתית - מחלת עיניים הפוגעת בחולי סוכרת ומאופיינת בפגיעה בכלי הדם ברשתית. המחלה מאופיינת בראשיתה בפגיעה בכלי הדם הקטנים ברשתית וכתוצאה מכך בדימומים ותפליטים ברשתית העין. בשלבים מתקדמים נוצרים כלי דם חדשים ולא תקינים ברשתית ובזגוגית וכתוצאה מכך דימום בזגוגית אשר גורם לירידה פתאומית וחמורה בחדות הראייה ובהמשך למצב של היפרדות הרשתית.

  3. מחלת סטרגרדט (Stargardt disease) היא מחלת הניוון המקולרי התורשתית הנפוצה ביותר בגיל הצעיר. המחלה מאופיינת ע"י ירידה בחדות הראייה תוך שמירה על הראייה ההיקפית. המחלה מאובחנת בד"כ בצעירים מתחת לגיל 20 אשר חשים בירידה בראייה המרכזית. המחלה נגרמת עקב ניוון של תאים באזור המקולה שהינה החלק המרכזי של הרשתית. איבוד הראייה המרכזית מתרחש עקב ניוון מקולרי שבו תאי הקולטנים באזור המקולה מתנוונים. בבדיקת קרקעית העין, הרשתית של האדם החולה במחלה מראה פגיעה באזור המקולה המוקף בנקודות צהובות-לבנות, או כתמים בצורות שונות. קצב ההתקדמות של איבוד הראייה שונה מחולה לחולה. למרות שאין כיום טיפול למחלה, ניתן להשתמש בעזרים לראייה ירודה ועזרים להתמצאות במרחב ולתנועה ולשקם את הראייה הלקויה כדי לאפשר לעבוד וללמוד.

  4. לבקנות עינית ( Ocular Albinism) היא תסמונת בה קיים חסר חלקי או מלא של הצבען (פיגמנט) מלנין בעיניים .המופע החמור ביותר של לבקנות הוא הליקוי בראייה . הלקות פוגעת באיכות חיי הלבקנים וגורמת ללקות בראייה, הבאה לידי ביטוי בפגיעה ברשתית בצורה של סנוור משמעותי באור חזק, ירידה בחדות הראייה, צורך במשקפיים מגיל צעיר, בעיות תשבורת משמעותיות, ובעיקר אסטיגמציה (צילינדר גבוה) . הטיפול מבוסס בעיקר על שיקום הראייה, ומתחיל באבחנה מוקדמת בגילאים הצעירים השיקום כולל: מתן משקפיים לפי הצורך, לעתים טיפול ניתוחי אפשרי להפחתת הריצוד ולתיקון הפזילה, ועדשות מגע צבעוניות המפחיתות את הסנוור. התחלת הטיפול בגיל צעיר מאפשרת שיקום וראיה מיטביים. מגיל 4-5 שנים ניתן להתאים עזרי ראייה להגדלת התמונה הכוללים מגדלות לקרוב, משקפיים טלסקופיות למרחק, משקפי הגדלה, וכו'.

אדם הסובל משינויים קיצוניים בראייה חווה תסכול וכעס בשל הקשיים החדשים אתם הוא נאלץ להתמודד.

במרכז לראייה ירודה , אנו רואים מטופלים רבים החווים שינויים דרסטיים בחדות הראייה על בסיס יומי . לאותם מטופלים אשר מחפשים פתרון לנהיגה , לאחרונה פותח פתרון חדשני לנושא של ראייה למרחק ונהיגה, הנקרא משקפי הגדלה CLIP IN 18% .

* Pending Patent - Low Vision Center

אלו הם משקפי הגדלה בשילוב מסנני קרינה ייחודיים המשפרים את הקונטרסט ואת חדות הראייה.

המשקפיים מאפשרים שיפור של עד 20% בחדות הראייה למרחק ובמצבים מסוימים בחדות ראייה של 6/24 ניתן להביא את המטופל לשיפור של 6/12 שזוהי חדות הראייה הרצויה להוצאת רישיון או קבלת אישור אופטומטרי לרישיון נהיגה.

אנו רואים תוצאות מצוינות הנותנות תקווה למטופלים רבים שכבר חשבו שלא יוכלו לנהוג עוד.

להזמנת תור או להתייעצות טלפונית , ניתן ליצור איתנו קשר : 073-3744094

#רשתית #ניווןרשתית #עזריראייה #נהיגה #שינוייםבראייה #לקותראייה #סוכרת

Featured Posts
Recent Posts